Sen avasi kaupunginpuutarhuri K. J. Gauffin, joka toivotti kokouksen osanottajat tervetulleiksi ja selitti kokouksen tarkoituksena olevan koettaa saada puutarhaviljelijäin yhdistys syntymään paikkakunnalle.
Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin K. J. Gauffin ja sihteeriksi herra V. Nyholm.
Puheenjohtajan kysymykseen, - niin kertoo pöytäkirja - katsooko kokous voitavan perustaa puutarhaviljelijäin yhdistys ja olisisko siitä jotakin hyötyä, kokous vastasi myöntävästi.
Puheenjohtaja selosti sitten, että Suomen Puutarhaviljelijäin Liittokunnan (Finska Trädsgårdlareförbumdet) keskushallitukselta oli saapunut kokoukselle kehoitus liittyä alaosastona liittoon. Jotta saataisiin selkoa liiton tarkoituksesta, toiminta-alueesta ym. seikoista, luettiin liiton säännöt. Keskustelun jälkeen kokous päätti, ettei se voi liittyä mainittuun liittoon, koska se ei voi hyväksyä muutamia pykäliä liiton säännöissä ilman lähempää sopimusta ja selitystä.
Herra H. E. Gabrielsson esitti, että yhdistys hyväksyisi omat säännöt, pääasiassa seuraten edellämainitun keskusyhdistyksen sääntöjä, mutta paikallisten olojen vaatimin muutoksin, ja sitten haaraosastona esittäisi ne liiton hyväksyttämiksi.
Kokous ei kuitenkaan tätä ehdotusta hyväksynyt. Sen sijaan se valitsi kolmimiehisen toimikunnan hankkimaan selvitystä epävarmoihin asioihin. Toimikunnan jäseniksi valittiin K. J. Gauffin, Willehad Lindegren ja A. Zetterström.
Toinen kokous, johon oli kutsuttu puutarhureita ja puutarhaviljelyn ystäviä, pidettiin Bauerin kahvilassa saman lokakuun 24. päivänä.
Kokouskutsu Tammerfors lehdessä 22.11. 1896
Uudelleen keskusteltiin vilkkaasti liittymisestä Helsingissä toimivaan liittoon alaosatona. Tätä asiaa ajoi erittäin voimaperäisesti kokoukseen saapunut liiton edustaja G. Nilsson ja nähtävästi hänen toimintansa tulosta oli, että lopulta päätettiinkin liittyä helsinkiläisten liittoon.
Tässä kokouksessa valittiin yhdistykselle ensimmäinen hallitus. Siihen tulivat puheenjohtajaksi kaupunginpuutarhuri K. J Gauffin, sihteeriksi tarhuri Willehad Lindegren, rahastonhoitajaksi tarhuri A. Zetterström, kirjastonhoitajaksi tarhuri Aksel Enberg ja järjestysmieheksi tarhuri E. Ekenberg. Varamiehiksi tulivat samassa järjestyksessä H. E Gabrielsson, W. Nyholm, W. Bergman, Frans Enberg ja Johan Enbrg.
Yhdityksen nimeksi hyväksyttiin Finska Trädgårdsodlareförbundets 1:sta Filial i Tammerfors. Keskustelut käytiin ruotsiksi ja pöytäkirja kirjoitettiin ruotsinkielellä. Tarpeen vaatiessa tulkittaisiin keskustelut suomeksi.
Kokouksen loppusanat lausui herra Nilsson, joka toivoi saatavan aikaan puutarhaviljelijäin yhteistoiminnan Hangosta Ouluun asti.
Näin oli puutarhaviljelijäin yhteistoiminta Tampereella ja Tampereen seudulla alkanut. Sitä ennen oli puutarhayhdistyksiä perustettu vain Helsingissä, Turussa ja Viipurissa.
Teksti:
Uuno Sinisalo Tampereen puutarhaseura
1896-1946
kuva:
Tampereen museot / VK-A