Peltomyyrä

Peltomyyrät voivat aiheuttaa suuria tuhoja nuorille puille ja pensaille. Ne syövät hangen alla puiden ja pensaiden tyvistä kuorta. Paras tapa ehkäistä vahinkoja, on suojata kasvit ja puut. Myös kananlannan on havaittu torjuvan peltomyyriä.

Metsämyyrä

Metsämyyrän kannat vaihtelevat 4-5 vuoden sykleissä. Kannan ollessa suurimmillaan, metsämyyrät saattavat tunkeutua rakennuksiin ja asuntoihin, aiheuttaen samankaltaisia ongelmia kuin hiiret. Metsämyyrät aiheuttavat metsissä tuhoa, syömällä puiden taimia. Ne levittävät myös punkkeja ja myyräkuumetta.

Vesimyyrä

Vesimyyrät syövät kasveja, juureksia, kasvinosia, kasvien juuria ja joskus myös puun kuorta. Vesistöjen lähettyvillä viihtyvä vesimyyrä saattaa aiheuttaa tuhoja myös kuivalla maalla ja sen alla.

Kontiainen

Kontiainen, eli aiemmalta nimeltään maamyyrä,
on pääasiassa maan alla elävä hyönteissyöjä.
Tuhohyönteisten toukkien syöjänä kontiaisesta on suoranaista hyötyä ihmisille. Sen kaivamista käytävistä on myös hyötyä sadevesien imeyttämisessä maahan ja maan kuohkeuttamisessa.
 
Kontiaisen multakasassa sisäänkäynti on kasan huipulla, tavallisen peltomyyrän taas kasan kyljessä tai vierellä.

 

Kontiainen on rauhoitettu Suomessa: sitä ei saa tappaa, pyydystää eikä muutoin tahallaan häiritä.

 

Kokeile näitä myyrien karkotukseen:

Hajut ja tuoksut

Laventeliöljy, valkosipuli, kanankakka... siinä muutamia myyrän vihaamia tuoksuja.

Äänet ja tärinä

Myyrä vihaa melua ja tärinää. Erilaiset mekaaniset karkottimet täristävät maata. Multaan kätketty,  tikittävä herätyskello purkissa saatta myös tepsiä myyriin!

Liike ja varjot

Tuulihyrrät karkoittavat tehokkaasti marjoja syöviä rastaita, mutta myös myyrä säikkyy niitä.

Sipulikasvit

Istuta syksyllä Keisarinpikarililjan, Laukkojen ja Narsissin sipuleita maahan. Niiden sipulien voimakas tuoksu karkottaa myyriä.

Palstoilla ei saa käyttää kemiallisia myrkkyjä!