Karl Johan Gauffin

Hämeenpuisto 1879 kuva: Svante Lagergrén (VKA)

Karl Johan Gauffin

1846 – 1906

 

valittiin Tampereen kaupunginpuutarhuriksi 1874

kaupungin kaunistusjohtokunnan alaisuuteen.

 

Gauffin suunnitteli 1800-luvulla monet Tampereen merkittävimmistä julkisista puutarhaistutuksista, muun muassa Hämeenpuiston keskiosan puuistutukset sekä Pyynikin kirkkopuiston istutukset. Hän oli myös Suomen puutarhaviljelijäin Liiton Tampereen paikallisosaston puheenjohtaja ja sen julkaiseman Puutarha -lehden päätoimittaja.

Lokakuun 1906 Puutarha -lehden muistokirjoitus

lehden vastaavalle toimittajalle:

  Vinhaan heiluu nykyisin Tuonen viikate Suomen puutarhamiesten riveissä.

 

Ei ole monta kuukautta sitte, kun tässä lehdessä kerrottiin Suomen tarhurien joukosta lähteneen sen miehen, joka on pidettävä maamme ammattipuutarhaviljelyn ja ammatillisen puutarhakaupan varsinaisena perustajana ja arvoonsa saattajana. Kukkaseppeleet ovat tuskin ehtineet lakastua hänen haudaltaan, kun meidän jo on kerrottava puutarhaviljelyn ystäville viesti, että jälleen on uros kaatunut, jälleen ovat rivit harvenneet.

   Käytännöllisten tarhuriemme joukosta on lähtenyt uuras, viimeiseen saakka ammatilleen uskollinen ja tovereilleen esimerkiksi kelpaava mies.

 

   Puutarhaakin on tämä isku läheisesti koskenut. Sen perustaja ja vastaava toimittaja Karl Johan Gauffin on viime lokakuun 11 p. eronnut tästä elämästä.

 

   Vainajan isä oli tarhuri Johan Isak Gauffin, joka Ruotsista muutti Suomeen 1842 ja meni naimisiin Johanna Charlotta Lindgrenin kanssa. Heille syntyi poika Karl Johan v. 1846 heinäk. 4 p. Poikanen sai kotonaan hyvän kasvatuksen ja rippikoulun käytyään pääsi hän tarhurioppilaaksi everstinna Aurora Karamsinin omistamaan Träskändan komeaan hoviin Espoon pitäjään lähelle Helsinkiä. Oppiaika erään ranskalaisen ja sittemmin saksalaisen ylitarhurin johdolla kesti v. 1862-65. Täältä siirtyi hän Söderkullan (Sipoo) maanvilj. ja puutarhakoulun aliopettajaksi kuuluen tehtäviinsä käytännöllisten töitten neuvominen. Täältä siirtyi hän Pietariin Yliopiston kasvitieteell. puutarhain osastotarhuriksi — Kap-kasvien ala oli hänen johdossaan — ja oli täällä v. 1867-68 sekä sieltä suureen ja tunnettuun saksalaisen Heddewig'in kauppatarhaliikkeeseen, jossa oleskeli vuoden verran. Kutsuttiin takaisin Träskändaan alitarhuriksi 1869 ja siirrettiin ylitarhuriksi 1870. Meni samana vuonna naimisiin Sofia Lönnhergin kanssa. Lapsia syntyi 6, elossa 4 ja niistä vanhin siemenkauppias Ossian Gauffin Turussa. Tässä toimessaan oli vainaja aina syksyyn 1874, jolloin valittiin Tampereen kaupungin tarhuriksi ja samalla kansakoulujen vahtimestariksi. Erosi kaupungin palveluksesta 1897 ja antautui tällöin hoitamaan yksinomaan omaa tarhuriliikettään kaupungin laidassa, — sen hän oli perustanut jo tänne tultuaan — ja hoiti sitä kuolemaansa asti.

Tietojaan kävi hän kartuttamassa ulkomaamatkoillakin muun muassa Ruotsissa ja palveli täällä useissa paikoin, saaden aina hyviä todistuksia. Samoin nautti hän suuresti everstinna Karamsinin luottamusta, jota todistavat muun muassa ne kalliit lahjat, joita hän sai täältä erotessaan ja sittemminkin osoitettu ystävävällisyys.

Gauffinit ovat alkujaan Ranskan Hugenotteja, jotka protestanttisen uskonsa vuoksi karkoitettiin isänmaastaan 16: sataluvun loppupuolella. Gauffinien suku asettui ensin Ruotsiin ja sieltä sittemmin siirtyi haara Suomeen ja kotiutui täällä. Siitäpä ehkä tuo vähän vieras ulkomuoto ja miltei etelämainen vilkkaus veressä ja erinomainen tarmo, joka oli omituinen vainajalle. Mihin viljelykseen hän ryhtyi, sitä hän sitkeydellä ja voimalla varsinkin miehuutensa päivinä jatkoi. Ja työt, jotka hän suunnitteli ja suoritti, ne tehtiin sellaisella perinpohjaisuudella ja suurella asiantuntemuksella ja taidolla, että kauan eteenpäin säilyttävät hänen muistoansa. Tamperelaisille esim. ovat hyvin tunnetut ne erinomaisen onnistuneet ja rehevät kauniit puuistutukset kaupungin uudenkirkon edustalla, sainoin kuin kaupungin vanhemmat esplanaadit ja kalmisto, jotka hän kaupungin tarhurina suunnitti ja istutti. Samaa todistavat hänen työstään paikkakunnalla lukuisat yksityisten puistikot ja tarhat. Semmoisia suurimpia vainajan merkkitöitä ovat myös varmaan Hatanpään kartanon puiston suurenmoiset uudistukset ja meikäläisiin oloihin nähden suurehkon hedelmäpuutarhan perustaminen. Luottamusta ja tunnustusta sai hän monelta haaralta.

   Vainajan silmä oli myös avonainen näkemään elämää kauas oman puutarhan aidan ylitse. Puutarhaviljelyn taloudellinen merkitys maallemme oli hänelle selvä ja siihen hän vakaasti uskoi. Siinä hän näki tärkeän sivuelinkeinon, siksi pitäisi tätä elinkeinoa kehittää, opettaa ja levittää kansan laajoihin riveihin, se helpottaisi niiden toimeentuloa, kun viljelisivät ja ahkeraan käyttäisivät ravinnokseen puutarhan tuotteita. Muun yksitoikkoisen ruoan ohessa olisivat puutarhantuotteet vielä erittäin terveellinen ravinnon vaihtelu ja lisä. Nämä olivat vainajan vakaumuksia, niitä hän suupuheessa mielellään esitti yleiselle kansalle ja muille, jotka vaan näistä asioista halusivat jutella. Siksipä hän innolla kannattikin sitä ehdotusta, että perustettaisiin aikakauslehti, joka näistä asioista puhuisi laajemmallekin piirille ja rupesi Puutarhan ensimmäiseksi vastaavaksi. Mikäli käytännöllisiltä töiltään kerkisi ja kivulloisuudeltaan jaksoi — vainajaa rasitti jo kauan aikaa kova reumatismi — kirjoitteli hän lehteensä sekä puutarhan viljelyskasveista että niiden käyttämisestä ja muusta tähän viljelyyn kuuluvasta, ja seurasi puutarhaviljelyn kehittymistä ulkomailla, semmoisena kun se kuvataan ulkomaan ammattikirjallisuudessa. Vainajan harrastusta riitti kaikkianne.

   Nuorisoon nousevaankin tahtoi vainaja lietsoa rakkautta luontoon ja kasvien viljelyyn. Hänen alotteestaan ja toimestaan pantiin noin kuusi vuotta sitten toimeen Tampereen koulunuorison kesken kilpailu ruukkukasvien viljelyssä. Taimet jaettiin keväällä jo ruukkuihin juurrutettuina ja syksyllä pidettiin kilpakasvien näyttely. Yritys sai nuorison puolelta innokasta kannatusta ja moni vanhempikin hämmästyi näyttelyn tuloksia. Tällöin vainaja palkintojen jakajana piti ylevämielisen puheen nuorisolle suunnaten sen mieltä ja huomiota korkealle Luojan ihmeitä luonnossa tajuamaan. Henkilönä oli K. J. Gauffin herttainen. Vaikka tuska oli raskas, säilytti hän virkeän mielensä, varsinkin kun pääsi näyttelemään kasvimaitaan tahi jutteli niistä. Vaivat näkyivät tällöin vaimentuvan. Avulias hän oli apua ja neuvoja tarvitsevalle, ja hänen kätensä oli avoin puutteenalaisille. Varsinkin paikkakuntansa nuorempaa ammattimiespolvea hän auttoi sanalla ja teolla. Aatteen ajaminen teoilla ja toimilla oli hänelle siihen määrin pääasia, että jätti saamisiaan töistään perimättä suuret summat, tietäen, että ihmiset kyllä suorittavat sitoumuksensa, kun vaan kerran tulee niitä kysyneeksi. Ystävällinen, hauska ja tietorikas seuramies ollen oli hän puutarhaviljelijäin Tampereen haaraosaston kokouksissa innokkaimpia sanan käyttäjiä, tähdäten kauas ehdotuksillaan ja suunnitellen uusia. Vainajan alotteesta olikin perustettu täkäläinen puutarha-ammattimiesten ja ystäväin seura kymmenen vuotta sitte ja toimi hän monta vuotta seuran puheenjohtajana pitäen etupäässä omalla vireydellään seuran koossa ja toiminnassa. Häneltä ei koskaan puuttunut esitelmän ja keskustelujen aiheita, aina hän ymmärsi keksiä ja kehittää uusia kysymyksiä ja valaisi niitä sillä runsaalla kokemuksellaan, minkä pitkän elämänsä aikana puutarhamiehenä oli koonnut ja jota muillekin mielellään jakeli. Puhui rohkeasti, ajatteli suuresti ja tähtäsi kauas, toivoi tulevaisuudelta.

Kauppatarhuri K. J. Gauffinin muisto elää kauan hänen kotiseutulaistensa keskuudessa, semminkin niiden, jotka hänen johdollaan ja seurassa ovat ajatelleet ia toimineet Suomen puutarhaviljelyn kohottamiseksi.

 

K. L.

Pohjoismaiden pisin

yhtenäinen esplanadi

Kaupunginpuutarhuri Karl Johan Gauffin aloitti Hämeenpuiston puiden istuttamisen vuosina 1875–79.

 

   Hämeenkadun ja Satamakadun välille istutettiin lehmusta varsin tiheään kuuteen riviin 5–6 metrin välein. Keskellä oli 3–4 metriä leveä käytävä, sen molemmin puolin 2,5 metriä leveä nurmikaista, jossa oli yksi puurivi, tämän jälkeen 2,5 metriä leveät sivukäytävät ja niiden ulkopuolella leveät nurmikaistat, joissa kasvoi kaksi puuriviä.


   Istutustöitä jatkoi uusi kaupunginpuutarhuri Onni Karsten vuonna 1897. Satamakadun ja Tii- liruukinkadun välille tuli lehmuksia ja Tiiliruukinkadun ja Pyhäjärvenkadun välille vaahteroita. Esplanadin eteläisimmät osat valmistuivat vuonna 1902. Puina oli lehmusta sekä vaahteraa ja istutusväli oli kasvanut 10–15 metriin.

 

   Hämeenpuiston puiden istutusta jatkettiin aina vuoteen 1909, jolloin puisto valmistui. Hämeenpuiston rakentamiseen ja istuttamiseen kului yli 30 vuot- ta. Pituudeksi tuli 1 288 metriä, ja puistokaista ajoratojen välissä oli 38 metriä.


   Se on edelleen Pohjoismaiden pisin yhtenäinen esplanadi.

Alla kuva valmiista Hämeenpuistosta 1914.

Hatanpään uusin puistoalue kantaa tämän suurmiehen nimeä

ja se sijaitsee aivan palstaviljelmiemme kupeessa.

 

Voit tutustua tulevan K. J. Gauffinin puiston suunnitelmiin

Tampereen kaupungin sivuilla (PDF)

klikkaamalla alla olevaa karttakuvaa: